onsdag 21 juni 2017

Prisutvecklingen för bostadsrätter i Göteborg och andra städer

Läs hela inlägget om bostadsrätter i Göteborg och andra städer här
Bostadspriserna i landet har stått relativt stilla på sistone. Jämför man maj 2017 med samma period förra året ligger prisökningen på bostäder i Stockholm och Storstockholm endast på sex procent. Något annat är det dock för bostadsrätter i Göteborg, som ökat i pris med hela tio procent. Detta är vad Bostadsdeal.se skriver om i sitt senaste blogginlägg, som du kan läsa här.

Reporäntan, eller styrrätan, är den räntan som marknadsbankerna kan låna eller placera till, från riksbanken i landet. Detta betyder alltså att de svenska bankerna lånar eller placerar till styrräntans värde. Såklart är det andra räntor som gäller sedan när bankerna i sin tur förhandlar med sina kunder. För första gången någonsin i Sverige fick styrräntan ett negativt värde i februari år 2015. Den aktuella styrräntan idag är -0,5 procent. För att sammanfatta det och förstå relevansen i det så påverkar Riksbankens styrränta bankerna, vilket i sin tur påverkar de svenska hushållen.

Allt fler i Sverige lånar pengar för att köpa en bostad, vilket gjort att skuldsättningsgraden i svenska hushåll stigit kraftigt. Inkomsterna i hushållen ökar dock inte i samma takt som bostadspriserna, vilket enligt en rapport från Finansinspektionen 2016 är den avgörande faktorn för att skuldsättningsgraden är så pass hög. Rapporten visar också att ett svenskt hushåll generellt har en skuldkvot på 406 procent, vilket betyder att hushållet har en skuld som innebär fyra gånger så mycket som den disponibla inkomsten i hushållet. Detta avspeglar sig såklart hos ägare av Bostadsrätter i Göteborg och andra städer i Sverige.

Riksbanken har gjort en egen prognos som visar att styrräntan kommer höjas i mitten av nästa år, samt överstiga nollsträcket om tre år. Viktigt att komma ihåg är dock att detta endast är en prognos, och att det alltså inte är fastställt. Om styrräntan ändras kommer det påverka de svenska hushållen. För att visa detta mer konkret har vi tagit en bostadsrätt i Göteborg som exempel. Tänk att lägenheten ligger i de centrala delarna och slutpriset blir 2 475 000 kr. Detta betyder då att månadskostnaden i nuläget ligger på 8726 kr. Om styrräntan istället höjs, och bankerna därmed väljer att höja rätan med en procent, kommer bostadsrätten i Göteborg istället att kosta 9953 kr i månaden. Väljer banken att höja räntan med tre procent kommer den nya månadskostnaden vara hela 12.454 kronor. Det är med andra ord viktigt att ha marginal när man funderar på att ta lån till en bostad.

Är du på jakt efter en bostadsrätt i Göteborg hittar du lediga objekt här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar