tisdag 8 augusti 2017

Nyproduktion hetast som bostad i Uppsala

I juni månad fanns det mer än dubbelt så många nyproducerade bostäder till salu i Uppsala jämfört med begagnade bostäder. Det ger tydliga signaler till de som letar efter bostad i Uppsala - satsa på nyproduktion. Mer precist fanns det nämligen hela 1849 nyproducerade bostäder till salu i juni samtidigt som den relativt blygsamma siffran för begagnade bostäder landade på 622 stycken. Trenden sträcker sig dock utanför stadens gränser och oroar fler än de som letar bostad i Uppsala. Ser man till antalet bostäder till salu i hela Sverige fanns det totalt 27.989 bostäder tillgängliga i juni månad - varav mer än hälften (14.718) var nyproduktion. Resterande del, 13.271, var alltså begagnade bostäder. I Bostadsdeal.se's senaste blogginlägg går de in mer på hur det är att leta bostad i Uppsala - läs hela inlägget här! 

 Varför bygger man egentligen så många nyproducerade lägenheter, att det nästan "mättar" marknaden? Svaret är enkelt: man försöker bygga bort bostadskrisen. Bygga bort problemen. Det kan nästan låta, och verka för den delen, snudd på paradoxalt, främst för de som letar bostad i Uppsala. Hur är tanken att bostadskrisen ska lösas om det enbart finns nyproducerade bostäder på marknaden? Till exempel i Uppsala står studenterna för en betydande del av stadens befolkning, och just studenterna har sällan råd att gå och investera i en nyproducerad lägenhet.
Men det finns ett svar på kritiken. Tanken är skapa större ruljans på bostadsmarknaden och därmed öppna upp marknaden även för andra ekonomiska segment i samhället. Tankegången lyder, att de som nu är tilltänka köpare av de nyproducerade lägenheterna, i sin hand har en begagna lägenhet att sälja.

Viss kritik är dock helt klart befogad. Även billiga bostadsrätter är för dyra bostadslösningar för såväl studenter samt många unga vuxna. Speciellt efter att amorteringskravet infriades. Det behövs helt enkelt balanseras bättre på marknaden, bland annat genom upprättande av fler studentbostäder samt vanliga hyresrätter. Är du i en sådan situation där du letar efter bostad i Uppsala? Då finner du alla just nu lediga bostäder i Uppsala här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar