måndag 31 juli 2017

Nu behövs det fler lägenheter i Halmstad

Sedan 2013 och framåt har Hallands län växt snabbare än många väntat sig. Faktum är att länet har - med en befolkningstillväxt på 1.8 procent ifjol - växt snabbare än rikssnittet. Omvandlat till mer konkreta siffror innebor det en befolkningstillväxt på 5500 personer under 2016. Det har intensifierat debatten kring lägenheter i Halmstad - hur mycket bör man bygga och vad är en skälig kötid för en lägenhet i Halmstad? De senaste årens tillväxt i regionen har skapat en bostadsbrist, som framförallt de senaste två åren har blivit akut. Är du en av dem som har svårt att finna en lägenhet i Halmstad? Då finner du alla just nu lediga bostäder i staden på denna länk.

Högskolan i Halmstad
I sitt senaste blogginlägg skriver Bostadsdeal.se lite mer om hur man kan söka lägenheter i Halmstad vid sidan av den allmänna bostadskön. Detta har framförallt varit uppe på tapeten då snitttiden i kö för en lägenhet i Halmstad idag är cirka åtta år. Kötider som nästan är på nivå med Sveriges allra största städer och som ger en tydlig indiktation på hur pressad bostadsmarknaden är i staden just nu. Allra mest påtaglig är bristen på mindre lägenheter. Många letar efter två rum och kök i Halmstad.

I Länsstyrelsens senaste rapport framgår det att man behöver bygga omkring 2500-3000 nya bostäder i länet årligen för att klara av befolkningstillväxten och samtidigt motarbeta bostadsbristen. Dock byggdes bara lite drygt 1500 bostäder under 2016, vilket alltså är alldeles för få. Dessutom pekar Länstyrelsen på vikten av hyresrätter för ett välmående samhälle. Detta då det är många som saknar de ekonomiska muskler som krävs för att köpa in sig på bostadsmarknaden. Här menar man att det - med knappt en tredjedel hyresrätter av de 1500 nybyggda bostäderna ifjol - är alldeles för få. Det behövs fler hyresrätter, främst för att motverka den extrema bostadsbrist som just råder bland unga människor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar